Gäverstad Gård

 

Gäverstad gård

61494 Söderköping

 

Söderköping, Östergötlands län

www.gaverstad.se

Lena Mannerheim bor på gården Gäverstad utanför Söderköping i Östergötlands län. Det är en stor islandshästgård som ligger vackert längs med Göta kanal och Hästupplevelse har besökt Lena för att prata om hennes turridning som hon drev med framgång under tolv år.

 

År 1989 började Lena med turridningen och då hade hon bott på gården i några år. ”Det tog några år innan jag hade det perfekta gänget med hästar,” säger Lena.

De flesta av hästarna som gick med på turerna var uppfödda och inridna av Lena hemma på gården, vilket gjorde att hon visste exakt vilken ryttare hon kunde sätta upp på vilken häst. Ju fler år hon höll på med turerna fick hon bättre och mer naturtöltande hästar. Hennes inställning var att alla skulle få prova riktig tölt när de kom på turridning.

 

Lena höll i sina turer själv, och red med grupper på åtta personer. ”Åtta ryttare var perfekta antalet, jag kunde hålla koll på alla samtidigt och se hela ledet av ryttare” säger Lena.

 

Det som var roligast med att driva turridning var att se att alla människor blev så otroligt glada av att rida. Lena fick ofta höra saker som ”varför har jag inte gjort detta tidigare?” när de kom tillbaka från turerna med ett brett leende på läpparna. Hon tyckte även det var kul att hennes egna hästar passade så bra för turridning, och att de kom till användning.

 

När Gäverstad var i sin fulla blom höll Lena på med turridning, inackordering, avel och hingststation samtidigt. När det var som flest hästar på gården hade hon fyra godkända hingstar som betäckte ungefär 20 ston var, plus hennes egna hästar och alla inackorderingar. Några hingstar som har stått på gården är Lysingur från Tulka, Fakur frá Saudarkroki och Haleggur från Oskarslund.

 

Lena avvecklade verksamheten när hon var på topp, hon säger att om hon varit lite mer av en entreprenör hade hon anställt någon och sedan köpt några fler hästar eftersom det fanns en sådan stor efterfrågan på turridning. Men hon gillade att hålla i turerna själv, då hon kände hästarna väl och eftersom hon ville ge alla en maximal upplevelse. ”Jag älskade turridningen och jobbade hårt under dessa år", säger Lena.

 

 

Lenas tips till andra som är sugna på att starta turridningsverksamhet är att använda hästar som man känner väl, eftersom man då vet vilken typ av ryttare man kan sätta upp på hästen. ”Självklart är det en bonus om hästarna har en bra tölt, då det ofta är det kunderna vill uppleva när de rider turridning på islandshäst” säger hon.

 

Hästupplevelse tackar för den trevliga stunden!

 

 

 

Tolv år av Turridning