Hjärtebarnsritten

För tredje året i rad ger sig Sofia Larsson och Erica Svensson från Örebro ut på sin långritt Hjärtebarnsritten. De startar söndag 4 juni och ska rida ca 30 mil under 11 dagar samtidigt som pengar samlas in till förmån för Hjärtebarnsfonden.

Varför de väljer att stödja just denna fond är för att de har närstående som är hjärtsjuka men även för att de vill stödja en fond som inte syns så mycket.

“De fonder som i vanliga fall brukar få mycket uppmärksamhet är tex cancerfonden och hjärt- lungfonden, och vi vill stödja en fond som i vanliga fall inte får så mycket uppmärksamhet” säger Erica.

 

Både Sofia och Erica rider och tävlar distansritt i vanliga fall och är vana att sitta många timmar i sadeln. De lärde känna varandra under en kurs i just distansritt som Sofia höll i. Erica var med på kursen eftersom hon ville testa någonting annat än hoppning inom ridsporten. Efter kursen började de rida tillsammans och samordna sina träningar eftersom de upptäckte att de bor i närheten av varandra. “Nu är det konstigt om vi inte hörs på en vecka” säger Sofia och skrattar.

 

Idén att rida en långritt och samtidigt samla in pengar kom de på för tre år sedan, 30 mil till häst! Från början var det tänkt som en kul grej, men det visade sig bli ett mycket större projekt. De fick mycket mer uppmärksamhet i medierna än de räknat med, och i år är intresset för ritten större än någonsin. De ska rida från Örebro till Norska gränsen och insamlingsbössan har redan börjat få in pengar trots att de inte har ridit iväg än.

 

Hästarna som de tar med sig på långritten är Donna och Mano, samma hästar som de hade första året, och de har nu legat i träning under hela vintern och våren. De har förberett sig genom att tillbringa många timmar i sadeln då det är viktigt att både häst och ryttare är redo för strapatsen fysiskt men även psykiskt. Vissa ridpass har de skrittat i fyra timmar för att träna inför ritten. De har även tränat genom att rida på ställen med saker som de förväntar sig möta under ritten, till exempel olika broar, trafik mm.

 

“Det gäller även att vara bra kompis med den man rider med för att klara av en sån här ritt” säger Erica och skrattar. Det är jobbigt både fysiskt och psykiskt att ge sig av på ett sånt här äventyr, och det gäller verkligen att vara bra förberedd.

 

Planeringen inför varje ritt är noggrann, de använder sig av Lantmäteriets terrängkarta 1:50000. Inför varje ritt är de lite nervösa att inte hitta boende, men varje år så har människor varit hjälpsamma och öppnat sina hem för dem. De brukar lägga ut en förfrågan på Facebook om vilket område de söker sovplatser på, och många människor hör av sig och erbjuder sovplatser. De har behövt börja tacka nej till folk, vilket är tråkigt säger Sofia. Men de måste välja boenden som ligger i bäst läge geografiskt.

 

Från tidigare år kommer de ändra lite i packningen, första året hade de med sig mycket onödiga kläder. I år kommer de istället tvätta kläderna halvvägs för att slippa ha så mycket packning med sig. Det var mycket saker som vi inte använde det första året, och vi hade med oss saker vi inte använde oss av förra året heller säger Sofia, så packningen har verkligen blivit komprimerad om man tittar mot första året.

 

Det absolut bästa med denna ritt är att lämna stallplanen och känna känslan av frihet. Vill de rida fortare så gör dom det, vill de stanna och bada så gör dom det. Nu är både Sofia och Erica supertaggade för årets Hjärtebarnsritt och hoppas att många kommer engagera sig i den.

 

Följ Hjärtebarnsritten på Facebook! Och läs om ritten här http://mitt.hjartebarn.se/februari/5-6231

 

 

 

 

 

 

Stöd insamlingen genom att surfa in på länken nedan!

 

http://mitt.hjartebarn.se/februari/5-6231