I slutet av en slingrig grusväg kommer vi upp på Slofallets gårdsplan. Ut från stallet kommer Malin och Amanda Sundén som tillsammans driver företaget Slofallets Islandshästar och erbjuder ridskola, ridläger och turridning. Företaget har de drivit sedan år 2006, då de hade sitt första ridläger hemma på gården. Då var det inte bara islandshästar som gick med i verksamheten utan även raser som fjording, gotlandsruss och shetlandsponnyer.

Malin, som hållit på med hästar sedan 1970-talet, kom i kontakt med islandshästar för första gången år 1988 då hon gick en kockutbildning i Stockholm. Hon hade en bekant som var medryttare på en islandshäst och följde då med henne, tio år senare hade hon köpt sin första egna islandshäst och efter det har det bara blivit fler.

 

På gården finns det idag drygt 40 islandshästar varav 17 ägs av Malin och Amanda och av dem går åtta med i verksamheten. Amanda gick ridgymnasiet på Wången, och tog studenten för två år sedan, efter det hoppade både Amanda och Malin på utbildningen Ridsportentreprenör på BYS (Biologiska Yrkeshögskolan i Skara). En tvåårig utbildning där man får lära sig att driva hästföretag.

När vi först såg om utbildningen hade anmälningstiden redan gått ut säger Malin och skrattar, men vi skickade in våra papper I alla fall och fick komma med på utbildningen. Den 2 juni kommer de ta examen och är då färdiga Ridsportentreprenörer.

 

Vid sidan av sina studier driver de sitt företag Slofallets Islandshästar, på sommaren är det mycket ridläger, både för vuxna och för barn. Förra sommaren var det elva fullbokade ridläger, säger Malin. De erbjuder även turridning där Slofallsturen är den populäraste ridturen, den tar ungefär 1,5 timme. Under turen får man prova på både tölt och galopp I vacker natur. Sen bjuds det på fika vid stallet på härliga fårskinn och med en rutig duk på bordet. Vi vill att det ska kännas familjärt, säger Malin. Jag vill gärna duka med en rutig duk, och att allt fika ska vara hembakat. De gäster som besöker Slofallet för att rida turridning har oftast åkt en timme för att ta sig till gården, men det är även mycket folk från Västerås och Stockholm som kommer och rider. Amanda och Malin tycker det är viktigt att man inte rider I för stora grupper, utan att man rider i mindre grupper med personer som har samma kunskapsnivå.

 

Malin och Amanda tror att deras turer är så populära eftersom de lägger mycket vikt vid värdskapet, de vill att de ska kännas hemtrevligt att komma till dem, de har välridna hästar samt att naturen kring Slofallet är väldigt vacker.

 

Vi tackar Malin och Amanda för att vi fick besöka dem och önskar dem lycka till i framtiden.

 

 

Slofallets Islandshästar
Allmänningbo, Riddarhyttan

www.slofalletsislandshastar.se

En av gårdens minishettisar.

Amanda och Jenny på sina hästar.

Amanda med sin tävlingshäst Draupnir från Björkliden.

Från vänster: Jenny Kaspersson, Malin Sundén och Amanda Sundén.

Amanda och Draupnir.