Terrängridning på Österlen

På gården Torparebron på Brösarps backar, Österlen, Skåne, bor Vanja Gullstrand och Lasse Gullstrand med sina sex hästar. Förutom fantastiska ridvägar finns det en paddock samt en mindre terrängbana för den som vill  prova på att hoppa.  Vanja och Lasse har bott på gården i 30 år. Tidigare arbetade de som tandläkare, men bedriver nu turridning i små grupper på sina hästar.

 

Vi har alltid tyckt om hästar, och har velat arbeta med det. Sen tycker vi ju om att ta hand om människor och få möjlighet att visa upp vår fina natur, säger Vanja.

 

När det kommer gäster till Vanja och Lasse brukar de börja med att sätta sig ned och prata lite, är det fint väder kan man sitta på uteplatsen. Men är det lite kallare ute brukar de ha förberett i hönshuset, ett fint litet rum på gården, med utsikt över ridbanan. Där kan de även tända en öppen brasa. De tycker det är bra att ha möjligheten att sätta sig ned en stund innan ritten. Ryttarna får prata om vilka förväntningar man har, och är man nervös brukar den största nervositeten lägga sig.

 

Vanja och Lasse berättar att de regelbundet åker på ridresor ute i världen, och på så sätt vet de vad man som turist förväntar sig och vill ha när man kommer och rider. Den bästa resan vi har varit på var när vi red terrängridning på Irland, berättade Lasse. Men vart de än åker tycker de att de har det väldigt bra hemma på Österlen, och vill erbjuder nu andra att få uppleva samma saker.

 

Vi har som inställning att vi fixar det mesta säger Vanja. Vi har haft fullmåneritter och strandritter, de erbjuder nu även möjligheten att anordna vigsel till häst.

 

De har sex hästar i verksamheten och det finns någon som passar alla. Oavsett om man är ovan som ryttare eller har mer vana. Tre av hästarna är Irish sporthorse, en korsning med lite inslag av kallblod för att få det lugna temperamentet, två engelska fullblod och en D-ponny.

 

Vi har aldrig haft så bra hästar som vi har nu, säger Vanja. Det är tre väldigt lugna och stabila hästar för de som är nybörjare. Men finns även hästar för den lite vanare ryttaren. Men ingen av hästarna är rädd, och alla går att rida först på, men även att rida sist på. De tycker att mixen av hästen är viktig, det ska ju finnas en häst för alla.

 

Många gäster kommer tillbaka till Stall Torparebron och Vanja och Lasse tror det beror på det bemötandet gästerna får, sina trygga hästar och den vackra naturen.

 

Hästupplevelse rekommenderar Stall Torparebron, som ryttare erbjuds du ridning av hög kvalitet på vackra Österlen, du kommer att bli väl omhändertagen av Vanja och Lasse!

 

Stort tack Vanja och Lasse för att vi fick komma till er för att lyssna när ni berättade om er verksamhet.